ENTRE LINDE Y LINDE. 4 de mayo de 2014

 

EXPOSICIÓ «LA COLÒNIA ESCOLAR VILLA AMPARO» A QUART DE POBLET

 

Andrea Moreno Martín andrea.moreno@uv.es

Pau Olmos Benlloch polmos@icac.cat

 

 

CARTEL-VILLA-def

Com en tota investigació històrica, el nostre procés de recerca sobre els xiquets de Madrid a Quart de Poblet és llarg i feixuc, i com és el nostre deure, una part d’aquest procés d’investigació veu ara la llum amb una exposició on presentem l’estat de la recerca actual sobre la colònia escolar Villa Amparo i l’evacuació de xiquets i xiquetes des de Madrid a la rereguarda valenciana.

 

Amb títol «La Colònia Escolar Villa Amparo. Quart de Poblet 1937-1938» http://quartpoblethistoriapatrimoni.wordpress.com/2014/04/20/exposicio-la-colonia-escolar-villa-amparo/, l’exposició ha sigut organitzada per la Casa de la Cultura/Ajuntament de Quart de Poblet i comissariada per nosaltres. En ella es recopilen fotografies i dibuixos dels menors residents a Villa Amparo; alhora que s’exposen objectes d’època vinculats a l’infància i el món escolar, i cartells de guerra originals. En la cessió dels materials han col•laborat la Biblioteca Nacional, el Museu Valencià d’Etnologia, la Tamiment Library de la Universitat de Nova York, la Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia i la Col•lecció particular Manuel Ferrando.

 

Cartell de l’exposició (Ajuntament Quart de Poblet)

 

La investigació va començar a la primavera de 2012,juntament amb el nostre projecte de recerca, totalment independent i sense cap finançament, sobre la guerra civil al municipi valencià de Quart de Poblet (el nostre poble). La primera troballa va ser la dels dibuixos de la Biblioteca Nacional i la UCSD, que es troben accessibles als respectius llocs web d’aquestes institucions. En ells vàrem localitzar per primera vegada una referència explícita a l’existència d’una colònia escolar del Ministeri d’Instrucció Pública de la República a Quart de Poblet; fet històric inèdit fins a eixa data a l’història local del municipi.

Els primers pasos van ser doncs la recerca de la possible ubicació de la casa que acollia la colònia. Un dels dibuixos que haviem localitzat, «Nuestra Colonia» d’un dels nens residents a Villa Amparo (Nicolás Castellanos d’onze anys) ens mostrava com era aquest edifici. Ja teniem un nom, un any de funcionament (1937) i sobretot un dibuix més o menys realista de com era l’edifici.

 

 

640

 

xiquet de la guerra 003

 

Dibuix i Fotografia de Villa Amparo entre 1937-1938 (BNE/Ajuntament de Quart de Poblet).

L’inici de la recerca va ser bastant frustrant (com sol ser habitual en la recerca històrica). Ens trobàvem en un atzucac, als diccionaris toponímics i els registres cadastrals no apareixia cap referència a una masia anomenada Villa Amparo. A més a més, de les persones grans del poble que vàrem entrevistar, ningú era capaç d’associar el dibuix amb cap masia del poble ni tampoc sabien de l’existència durant la guerra d’una colònia escolar; tot i que sí coneixien l’episodi dels nens evacuats de Madrid acollits en famílies.

 

Per les característiques d’aquest tipus de colònies sabíem que estàvem buscant una masia aïllada amb uns grans terrenys. Una fita important en aquest procés va ser la lectura dels llibres de Cristina Escrivà i Rafael Maestre sobre les colònies escolars entre 1936-1939. L’entrevista que vàrem tindre amb ells a l’estiu de 2012 ens va ajudar molt per situar el context històric, tot i que ells en la seua recerca sobre les colònies valencianes no tractàven directament la de Quart. En tot cas, a la seua monografia ja apareixia el llistat de les colònies on vàrem vore amb orgull com la de Villa Amparo era la colònia número 28 del total de 63 que el Ministeri d’Instrucció Pública va gestionar al País Valencià i Aragó, i que estava dirigida pel mestre madrileny Gaspar Botello Quintas.

 

Aquesta informació va donar un gir a la nostra investigació que començava a aportar dades més concretes sobre la colònia. Sens dubte, el punt d’inflexió va ser la troballa de les fotografies, conservades a la Biblioteca Nacional amb la referència de «Colonia escolar Quart de Poblet, 1 sobre (17 fotografias)», i que es presenten a l’exposició. Des del moment de la seua descoberta les vàrem adquirir com investigadors a títol personal, pagades de la nostra butxaca. Amb les fotos a la mà ja teníem una imatge clara de la masia i el seu entorn, però seguíem sense poder identificar-la, tot i ensenyar la foto a alguna gent del poble. La clau va ser apreciar en el lateral de la casa un cartell gairebé imperceptible on estava escrit amb majuscules «REVA», els que ens va fer recordar un extracte del llibre «Els horts solidaris. Les colònies escolars de Picanya (1937-1939)» de Cristina Escrivà i Rafael Maestre, on es recull la seguent conversa: “Blanco propone que para activar lo de Picaña y no entretenerse con lo de la REVA, se trasladase allí Casimiro, el que está nombrado para Quart de Poblet. No queda esto aceptado porque Prieto afirma que es preferible siga en dicho pueblo gestionando para montar allí el otro grupo de colonias…”. La relació entre la REVA (Regadíos y Energía de Valencia) i Villa Amparo va ser la clau per a la seua identificació, ja que al llibre sobre la Història de la REVA poguèrem trobar una fotografia de Villa Amparo durant els anys 1930 i sobretot el mapa de les propietats de la REVA amb la situació de la masia en terrenys ara propietat de l’aeroport de Manises. Malauradament no va ser possible realitzar cap treball de camp a l’immoble, donat que havia estat enderrocat en les respectives fases d’ampliació de la base aèrea i amb la construcció de noves infraestructures en eixa zona.

 

A partir d’aquest punt i una vegada ja reconstruïda la història de l’edifici, el procés de recerca en arxius, informació oral i investigació històrica ens ha portat fins a aquesta exposició. Tot i això no es pot considerar com un punt i final sinó com una etapa més, ja que encara ens queden moltes coses per descobrir sobre la colònia escolar Villa Amparo: Qui eren aquests xiquets? D’on venien? Per què estaven allà i no acollits amb famílies del poble com tant altres? Encara ens queden molts interrogants per respondre i que esperem resoldre.

 

Aprofitem per convidar a totes les persones interessades a visitar l’exposició que romandrà oberta al públic fins el pròxim 9 de maig a la Casa de la Cultura de Quart de Poblet.

 

REFERÈNCIES

A. Moreno; P. Olmos (2014): Quart de Poblet 1936-1939. Un poble de la rereguarda. [treball d’investigació inèdit]

C. Escrivà; R. Maestre (2011): De las negras bombas a las doradas naranjas. Colonias escolares 1936-1939. Eixam Edicions, València.

C. Escrivà; R. Maestre (2011): Els Horts Solidaris. Les colonies escolars de Picanya 1937-1939. Ajuntament de Picanya, Picanya.

Articles sobre Villa Amparo al webbloc Quart de Poblet Història i Patrimoni:

– Infància evacuada: La colònia escolar de Villa Amparo i els xiquets de Madrid (1 de Maig 2014) http://quartpoblethistoriapatrimoni.wordpress.com/2014/05/01/infancia-evacuada-la-colonia-escolar-de-villa-amparo-i-els-xiquets-de-madrid/

– La guerra civil vista pels nens: Dibuixos de la colònia escolar Villa Amparo (7 de novembre 2012) http://quartpoblethistoriapatrimoni.wordpress.com/2012/11/07/la-guerra-civil-vista-pels-nens-dibuixos-de-la-colonia-escolar-villa-amparo/